MISSIE & DOELSTELLING
PDF Print E-mailSJA is een stedelijk opererende organisatie, die zich richt op jongeren en jong volwassenen tussen 12 en 25 jaar, met de nadruk op de leeftijdsgroep 16-21. Voor en met deze jongeren organiseren wij zinvolle activiteiten op het gebied van brede talentontwikkeling, die primair worden aangeboden in het vrijetijds domein. Aan alles wat het SJA doet, kunnen jongeren deelnemen, en andersom doet SJA ook met jongeren mee. Kortom: 'Doen en Meedoen!'

DOELSTELLING
De officiële - statutaire- doelstelling van SJA luidt: het ontwikkelen van praktijkgerichte samenwerking die zich richt op de verbetering en uitbouw van het jongerenwerk in Amsterdam, aanvullend op de verantwoordelijkheid van de stadsdelen op dit terrein.

MISSIE

SJA heeft deze doelstelling vertaald in een missie die tweeledig is. Doordat SJA jongeren successen laat behalen en een voorbeeld laat zijn voor andere jongeren, draagt SJA actief bij aan de verbetering van het jongerenwerk in brede zin en aan de toekomst van de stad Amsterdam.
SJA biedt jongeren een positieve en creatieve omgeving waar ze leren zelf kansen en mogelijkheden te benutten. SJA richt zich op het empoweren van jongeren en het ontwikkelen van hun talenten en competenties opdat zij met succes en volwaardig deelnemen aan de Amsterdamse samenleving. SJA doet dit door het aanbieden van zinvolle en aantrekkelijke activiteiten die zo veel als mogelijk door of met jongeren zelf worden georganiseerd. Leidende motto’s zijn hierbij Doen en Meedoen en Let’s Perform. Met de wijze waarop deze activiteiten worden georganiseerd en uitgevoerd levert SJA een bijdrage aan de verbetering en uitbouw van het jongerenwerk, en draagt daarmee tevens bij aan de preventie van maatschappelijke problemen. 
SJA richt op jongeren in Amsterdam in de leeftijdscategorie 12-25 jaar, met de nadruk op jongeren tussen 16-21 die uit vrije wil actief en zinvol bezig willen zijn. 
SJA activeert jongeren en laat hen optimaal participeren.

Naast bovenstaande doelstelling en missie kent SJA nog enkele specifieke aandachtsgebieden, waaronder intercultureel werken, methodiekontwikkeling, samenwerking met buurtgericht jongerenwerk en andere ketenpartners, allochtone meiden. Daarbij heeft SJA een belangrijke informatie- en signaleringsfunctie.
Een zeer belangrijk gegeven voor SJA is dat het aanvullend is op het reguliere jongerenwerk in de stadsdelen. Dit betekent niet dat hetzelfde wordt gedaan met andere middelen, maar dat de activiteiten van SJA zich onderscheiden en een stadsdeeloverstijgend, dan wel stedelijk karakter dienen te hebben.

VISIE 'THE SJA-WAY'
Binnen de brede talentontwikkeling van jongeren zijn veel instanties en organisaties actief. De doelstellingen verschillen onderling soms niet of nauwelijks. Ook de visie op wat nodig is voor de jeugd van tegenwoordig komt vaak overeen. Toch onderscheiden wij ons van anderen. Dat verschil zit hem met name in onze ‘aanpak’, onze ‘werkwijze’, onze ‘filosofie’.
Het kenmerkende zit hem niet zozeer in het feit dat we actief zijn in of voor heel Amsterdam, maar in de manier waarop we jongeren benaderen en enthousiasmeren, en hen opleiden tot producers, peer educators, rolmodellen of woordvoerders. De nadruk ligt daarbij net zo veel op hun technische vaardigheden en talenten, bijvoorbeeld op gebied van dans, muziek of sport, als op duurzame sociale en organisatorische competenties, houding, gedrag en andere zaken die nodig zijn om als volwassene te ‘slagen’. Hierbij zien wij slagen niet alleen in de betekenis van economisch succesvol, maar even zo goed als maatschappelijk betrokken en actief (civil society). Zo creëert SJA een cyclus van bezoeker-deelnemer-producer, die zich zelf grotendeels in stand houdt, waarbij moet worden opgemerkt dat lang niet alle jongeren uiteindelijk doorstromen tot producer of uitstromen als professioneel artiest, cameraman of organisator. Deze werkwijze sluit goed aan bij de filosofie rondom brede talentontwikkeling. De programmering van SJA kent nadrukkelijk 4 niveaus, variërend van laagdrempelige kennismaking tot activiteiten die toeleiden naar werk of vervolgonderwijs.
Jongeren doen mee met SJA uit vrije wil en uit eigen keuze. Met jongeren die uit louter dwang en zonder motivatie aankomen boeken wij weinig resultaten. Vrije wil betekent hierbij overigens niet dat we uitsluitend werkzaam zijn in het ‘vrijetijds domein’. Ook activiteiten voor scholen, zorg- of arbeidstoeleidende instanties passen in ons programma.
Het werken met peer educators dient meerdere doelen. Zij staan dicht bij de jongeren en kunnen hun makkelijker enthousiasmeren vanuit deze aansluiting bij hun belevingswereld. Jongeren zelf zijn daarvoor ook ontvankelijk. Daarnaast kunnen peers door leren en werken te combineren zichzelf verder ontwikkelen tot professional. De manier van werken en ondersteunen bij SJA borgt een kwaliteitsgarantie bij het inzetten van peer educators.
 

 

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.